Halia ini tanam-tanaman

bukan blog pekebun FarmVille


Leave a comment

Salma Abdul Hamid wannabe

So, semalam Ireland telah menjadi negara pertama di dunia membenarkan perkahwinan sama jantina dengan memenangi undian sebanyak 62%. Dan tiba-tiba sahaja aku teringat pada seorang Ariff yang sungguh popular sedikit masa dulu.

Melalui skil penyiasatanku yang sedikit berkarat, aku menjumpai Facebook Ariff dan pasangan. Aku ada jumpa juga Facebook ‘public figure’ tapi aku rasa page itu dibina oleh entah siapa-siapa selepas tersebarnya berita ‘perkahwinan’nya (sebenarnya civil partnership). Aku juga jumpa sedikit sebanyak latar belakang pasangannya yang memang merupakan orang kuat dalam komuniti pelangi. Tak sangka boleh tahan juga hasil CSI aku ni, ewah.

Memandangkan mereka pun menyembunyikan identiti sebenar dalam Internet aku rasa tak wajar nak expose mereka. (Kalau aku pun, aku tak suka orang tak berkenaan menyibuk hal peribadi aku). Korang CSI la sendiri. Kalau berjaya, jom kita buka syarikat penyiasatan sama-sama, nak?

Cuma betullah bila dia kata dia masih Muslim sebab pasangannya ucapkan Eid Mubarak tahun lepas.

lucky7

 

 

 


4 Comments

draf tujuh tahun yang lampau

“Dia pernah berasa hairan kenapa saya boleh makan makanan laut, tetapi A tidak, tetapi kami sama-sama beragama Islam. Dia pernah bertanya kenapa A sibuk-sibuk ke masjid pada waktu tengah hari Jumaat, tetapi saya tidak. Dia juga pernah bertanya, kenapa ada perempuan Islam yang tidak bertudung (dan pakai skirt pendek pula). Saya tidak tahu adakah dia sebenarnya berminat dengan Islam kerana dia itu memang mempunyai daya inkuisitif yang sangat tinggi. Soalan-soalan biasa dari dia itu saya cuba jawab dengan secermat mungkin. Tetapi apabila dia bertanya akan sesuatu yang lebih spesifik, dia telah buat saya menyesal kerana tidak mendalami bidang pengajian Islam. Ianya bermula dengan soalan, “Why Mohamed married a little girl?” Saya cuba mengingati kembali riwayat-riwayat yang saya pelajari sejak kanak-kanak itu. Menurut sejarah dan ingatan saya, Nabi Muhammad Salallahu Alaihi Wassalam mengahwini Ummul Mukminin Aisyah ketika beliau berusia 6 tahun, tetapi Baginda hanya mula tinggal bersamanya ketika beliau berusia 9 tahun. Saya beritahu juga, kanak-kanak perempuan cepat matang, dan dalam Islam sekiranya dia sudah mula mendapat haid, kanak-kanak itu sudah mencapai umur akil baligh dan sudah menjadi wanita. Dia melihat saya dengan satu pandangan yang tidak dapat ditafsirkan. Mengalah, saya minta dia masa untuk saya mencari jawapan yang lebih memuaskan. Soalan dari dia itu menyesakkan saya. Macam sebahagian besar komen dalam video YouTube yang saya terima dari kaum Musyrikin yang saya tidak bebaskan – Your Prophet was a pedophile. Meski saya rasa mereka ini bodoh kerana membuat komen yang jauh terpesong daripada video yang saya muatnaikkan, celaan-celaan begitu buat hati saya rasa ngilu di dalam. (Dan hari ini saya terjumpa satu pengguna Yahudi di Youtube yang menggunakan gambar latar seekor babi yang mempunyai tulisan محمد di badannya sambil ia menulis menggunakan mulut di atas buku yang berlabel القرآن ‎. Sungguh bangsat dan celaka, tetapi saya cuma mampu melaporkan sahaja gambar itu kepada ‎ Google bukanlah ustaz atau tuan guru yang paling baik, tetapi saya cuba juga mencari jawapan. Yang kemudian saya jumpa jawapan tentang mitos itu dalam dua laman, yang dalam bahasa Melayu dan Inggeris. Saya forwardkan artikel dari T.O Shanavas itu kepadanya. Dalam hati saya berdoa agar segala-galanya jelas kepadanya. Dia membacanya penuh berminat. Kemudian, dia melihat saya dengan rasa kehairanan, “But dear, it was all written in your Sahih Bukhari. It’s your most authentic book after Koran, right? But now you said these evidences contradicting to the book. “ Saya rasa tersepit, dan rasa mahu menangis. — Hadis-hadis tentang perkahwinan Ummul Mukminin Aisyah dan Rasulullah saw yang terdapat dalam Sahih Bukhari. Rujuk hadis #64, #65 dan #88 dalam Volume 7, Buku 62. Rujuk hadis #234, #236 dalam Volume 5, Buku 58. Rujuk hadis #3310 dan #3311 dalam Volume 1, Buku 08.”

~:~

aisha

Perenggan yang panjang di atas telah berada dalam draf saya yang menurut WordPress sudah berusia tujuh tahun. Apabila saya semak pautan-pautan di atas pun segala laman sesawang itu sudah tiada lagi. Saya teringat saya pernah runsingkan perkara ini dan kali ini perasaan itu muncul semula, bermula dengan kisah pelajar “genius” di London yang ditangkap kerana memiliki 30,000 video dan imej kanak-kanak bawah umur. Seputar kisah pedophile ni membiak kepada persoalan “child marriage” dan kembali kepada isu, “Nabi pun kahwin dengan kanak-kanak. Apa salahnya?” dan sungguh, ianya menggigit-gigit hati saya. Nabi saya bukan seorang pedophile!

Saya terlalu ingin mempercayai bahawa Rasulullah saww tidak mengahwini Aisyah ketika umurnya semuda itu. Banyak hujah melata di Internet yang mengatakan usia Aisyah ketika menikahi Rasulullah saww bukanlah enam, tetapi lebih, mungkin 16 atau 18 – tetapi pautan yang dijumpai terdapat dalam laman Qadiyani. Dan saya terlalu ingin, terlalu-lalu ingin memperolehi bukti bahawa yang tercatat dalam hadis itu tidak benar dan sekaligus menafikan dakwaan para orientalis dan pembenci Islam bahawa Rasulullah mengahwini kanak-kanak. Tetapi siapa saya untuk mempersoalkan tentang kesahihan hadis-hadis Sahih Bukhari? Mengapa? Mengapa? Mengapa? Terlalu banyak persoalan yang berlingkar dalam fikiran. Ada harapan saya dituduh sebagai golongan anti-hadis jika berbincang berlebih-lebihan tentang hadis-hadis ini kerana saya bukan ahlinya. Tuhan, perkara ini betul-betul menyesakkan kepala.


3 Comments

Screenshot

Lama dulu aku pernah tulis tentang CCTV.

cctv
Sekarang, aku rasa screenshots pun boleh diumpamakan seperti yang sama. Screenshots boleh digunakan sebagai bukti dosa-pahala kita di dunia ini. Bayangkan di Hari Pengadilan nanti, segala screenshots kita akan dijadikan tontonan. Jari contohnya akan jadi alibi, ‘pada sekian-sekian tarikh, sekian-sekian jam, Fulan telah menaip perkataan lucah di Twitter. Carutan itu ditujukan kepada bosnya.’

Malu beb.
Tapi masa tu dah tak ada apa pun pada diri hatta spender Renoma untuk tutup muka. Nak minta maaf pun dah terlambat.

Selamat memperbanyakkan screenshots amalan dan pahala untuk dipaparkan di Sana kelak.

Salam Maal Hijrah.


3 Comments

Novel

Jun masih ingat kali pertama membaca ayat pertama novel itu, dia sudah jatuh cinta dengan penulisnya. Dua jam empat puluh minit yang berikutnya Jun masih tekun menguliti novel itu sehinggalah sampai kepada babak Hero menaiki pesawat tengah malam ke Beijing. Novel itu terhenti begitu sahaja. Helaian seterusnya kosong. Dia penasaran apabila tidak dapat menyudahkan novel itu.

Mungkin novel Jun itu telah berlaku kesilapan cetakan. Jun nekad mencari buku yang sama di beberapa kedai buku tetapi tidak ditemui. Akhirnya Jun ke kaunter pertanyaan di kedai buku terakhir yang dilawatinya.

Apabila judul novel itu tidak ditemui dalam direktori buku, lelaki berjanggut pandak di kaunter itu bertanyakan penulisnya.

“Buku itu tiada penulis dan penerbit.”

Lelaki itu mengangkat kening kehairanan. Jun rasa mahu menampar dirinya sendiri kerana menjawab seperti orang hilang akal.

Esoknya selepas tamat waktu pejabat, Jun bergegas ke kedai buku itu lagi. Novel itu ada dalam begnya tetapi lelaki berjanggut pandak itu tiada. Jun tunjuk novel itu kepada lelaki muda berlesung pipit yang menjaga kaunter.

“Saya tak pernah tengok buku ni kak. Boleh katakan saya ingat kebanyakan tajuk atau cover buku. Lagipun tak ada info lain yang boleh saya guna untuk search buku ni.”

Lelaki muda berlesung pipit itu memanggil seorang rakannya yang berambut cacak dan bertanyakan tentang novel itu namun sia-sia.

“Ini mungkin buku indie kak. Saya ni into scene indie juga kak. Diorang aktif menjual online. Apa kata kakak check FB ke Twitter ke. Mungkin ada yang tahu.” Kata lelaki berambut cacak.

Lelaki muda berlesung pipit itu membelek-belek lagi novel aneh itu. Hanya ada tajuk di muka hadapannya. Di kulit belakangnya, di sudut kiri ada tercatat tulisan halus ‘8 Mac 2014′.

“Eh, buku baru ni, kak. Maksud saya buku tahun ni. Akak dapat dari mana buku ni?”

Jun terpinga-pinga. “Tak ingat,”  jawabnya. Buat kali kedua Jun rasa mahu menampar dirinya sendiri kerana menjawab seperti orang hilang akal.

Puas memikirkannya, namun Jun langsung tidak ingat dari mana dia memperolehi novel itu. Jun tidak ingat langsung sama ada dia membelinya sendiri atau ianya dihadiahkan oleh seseorang. Sungguh aneh.

Jun juga sudah puas mencari buku itu di Internet. Google, Facebook, Twitter, Instagram, Goodreads – semuanya sudah digunakan tetapi tiada jawapan yang memuaskan. Tidak banyak yang dapat Jun lakukan selain menaip nama novel itu kerana tiada butiran lain yang dapat digunakan sebagai terma carian. Malah Jun sudah mencari dengan menaip beberapa ayat daripada novel tersebut tetapi semuanya menghampakan. Seolah-olah novel itu hanya dimiliki oleh Jun seorang. Seolah-olah novel itu satu-satunya buku yang wujud di dunia ini.

Selepas beberapa bulan lamanya novel MH370 itu terletak di atas nakas di sisi katilnya, akhirnya Jun ambil dan simpan novel itu di rak bukunya.

See you again, MH370.” Bisik hatinya.


4 Comments

Telefonnya hilang

Saya renung wajah abang yang nyenyak tidur dengan perasaan sayu. Saya mahu memeluk abang sesungguh hati tetapi saya khuatir abang terjaga.

Sebenarnya saya kaget apabila abang tiba-tiba muncul di depan pintu senja tadi. Saya bertambah kaget apabila abang menyapa dan merangkul saya seperti biasa. Abang sangat ria melihat saya, almaklum kali terakhir kita bertemu adalah tujuh hari lepas. Begitupun saya gembira kepulangan abang tidak disedari sesiapa. Saya bersyukur kerana abang pulang awal sehari daripada jadual, untuk memberi kejutan semata.

Saya lebih banyak diam tadi. Saya mahu menatap wajah abang dan mendengar suara abang puas-puas. Saya senyum dan mendengar sahaja celoteh tentang pengalaman outstation abang.

“Telefon abang hilang. Tapi sebab dah nak balik, abang tak belilah baharu. Abang called sayang dari airport banyak kali masuk voicemail. Sudahlah flight delayed pula, abang called dari hotel pun tak dapat. Risau betul. ”

Saya mahu menjadi jujur tapi yang terbit di bibir saya cuma, “Maaf bang. Telefon Jun rosak.”

“Abang nak called Naz suruh tengokkan sayang tapi abang tak ingat nombor baharu dia. Inilah akibat bergantung sangat dengan telefon. Langsung tak hafal nombor orang.” Abang membebel-bebel lagi.

Saya raih tangan abang dan menciumnya. Saya minta maaf kerana pergi tanpa izin dan pengetahuan abang. Saya minta maaf abang atas segala kesalahan saya. Saya mohon abang halalkan makan minum saya.

Esok Naz akan datang dan ceritakan segala-galanya. Siapa jangka kecelakaan itu berlaku ketika telefon abang hilang dan abang tidak dapat dihubungi langsung? Dia akan bawa abang melihat saya buat kali terakhir di hospital.

Abang, doakan saya, ya.

 

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 39 other followers